Кои са 7-те златни правила за здравословен начин на живот

7 pravila

Доброто здраве е безценен дар. То трябва да се поддържа и пази, защото е в основата на успешния и хармоничен начин на живот. Ако вие не сте равнодушни към своето здраве и самочувствие, спазвайте 7-те златни правила за баланс в живота си. Кои са те?

  1. 7 – 8 часов сън в денонощие. Научете се да се отпускате и отделяйте достатъчно време за пълноценен сън. Той е необходим на тялото и мозъка, за да се „презаредят” за следващия ден. Липсата му води до депресия, напълняване или повишено кръвно налягане.
  2. Най-важно при здравословния начин на живот е здравословното хранене, с максимално използване на разнообразни хранителни продукти. Повече плодове, зеленчуци, продукти, с полезни хранителни вещества, но без да  прекалявате. Избирайте само натурални и полезни храни. Преяждането, дори и с полезни за здравето продукти, води до обратен ефект. Изпивайте около два литра вода.
  3. Закуската – основният прием на храна, който не трябва да се пренебрегва. През нощта запасът на организма от енергия и мозъкът се изтощават. Със закуската вие възстановявате тази енергия. Използвайте плодове, зеленчуци и зърнени храни.
  4. Нормална телесна маса и нейното поддържане. Необходимо е да знаете колко е вашето тегло в действителност и препоръчително. Този самоконтрол е сред основните средства при поддържане на нормалното тегло. Подходящата диета в такива случаи е правилно и здравословно хранене. То е значително по-ефективно и дълготрайно, от която и да е прехвалена диета.
  5. Цялостно въздържане от наркотични вещества и тютюнопушене. Вредните навици влошават състоянието на организма. Тютюнопушенето и наркотичните вещества вредят върху сърцето, белите дробове, половата система, работата на мозъка. Те са заплаха не само за тези, които ги употребяват, но и за обкръжаващите ги.
  6. Избягвайте прекаляването с медикаменти и алкохол. За последиците от употребата на тези вещества всеки се досеща, но се страхува да узнае по-задълбочено. В общи линии продължителното им приемане води до загуба на паметта, сериозни заболявания и даже смърт. Вредно е също употребата на „чудодейните” лекарствени средства, който ни обещават  лечение от всяка болест.
  7. Максимално движение, най-добре съчетано със закалителни процедури. Движението е живот. Как ще се движите, изборът е ваш. Добре е да спазвате необходимата хигиена, закаляване, свеж въздух, чиста вода и правилна походка. Слабата активност предразполага организма към развитие на много заболявания.

Запознахме се със 7-те златни правила за здравословен начин на живот, които е добре да превърнете във ваше ежедневие. Извършвайте всичко с удоволствие и постепенно и ще бъдете здрави и щастливи.

Summary
Article Name
Кои са 7-те златни правила за здравословен начин на живот
Description
Доброто здраве е безценен дар. То трябва да се поддържа и пази, защото е в основата на успешния и хармоничен начин на живот.
Author
Кои са 7-те златни правила за здравословен начин на живот