Спирулина – що е то?

spirulina

Спирулина са микроводорасли, били са използвани в продължение на векове поради високата си хранителна стойност и предполагаемите ползи за здравето. Днес популярните лайфстайл личности подкрепят  Спирулинa като  мощна „суперхрана“, „чудо от морето.“

„Спирулина“ наистина е най-популярната добавка – вид синьо-зелено водорасло, което расте естествено в океаните и солените езера в субтропичен климат. Ацтеките събирали Спирулина от езерото Texcoco в централната част на Мексико.

Спирулина веднъж е била класифицирана като растение, поради богатото си съдържание  на растителни пигменти, както и способността си на фотосинтеза, според проучване, публикувано в списание Cardiovascular Therapeutics. Новото разбиране за  генетиката, физиологията и биохимични свойства, са причината учени да го преместят в царството на бактерии- Arthrospira в началото, а по-късно в рода Spirulina. Има няколко вида, но три – Spirulina platensis, Spirulina Maxima и Спирулина fusiformis – са изследвани подробно, заради техните високи хранителни, както и потенциалните терапевтични стойности, според авторите на проучването.

Спирулина расте в микроскопични спирали, които са компактни, което я прави лесна за прибиране на реколтата. Тя има силен синьо-зелен цвят, но сравнително мек вкус. Освен от добавки в  храните и лекарствата ,производителите  използват Спирулина  като оцветител в дъвки, бонбони и други пакетирани храни.

Здравните ползи от Спирулина

Много хора препоръчват Спирулина за лечение на метаболизма и здравето на сърцето въпроси, включително загуба на тегло, диабет и висок холестерол. Спирулина е и  като помощно средство за различни психически и емоционални разстройства, включително тревожност, стрес, депресия и дефицит на вниманието, хиперактивност .

Спирулина може  да помогне на редица еклектични здравословни проблеми, включително предменструален симптоми и амиотрофична латерална склероза (болест на Лу Гериг), според Националния здравен институт.

Действа ли наистина Спирулина?

Няма достатъчно научни доказателства, за да се определи дали Спирулина е ефективна при лечение на всички заболявания. Въпреки това, тя е богата на хранителни вещества, някои от които не се намират в други храни. Според FDA,Спирулина съдържа значителни количества калций, ниацин, калий, магнезий, витамини и желязо. Тя също има съществени аминокиселини (съединения, които са градивните елементи на протеини). В действителност, протеина съставлява около 60 до 70 процента от сухот тегло спирулина.

Спирулина като антиоксидант

Антиоксидантите са съединения, които помагат за борбата на  клетките и увреждания на ДНК, която водят до рак, сърдечно-съдови заболявания и други хронични заболявания. Тялото произвежда някои антиоксиданти, а други си набавяме от в храните.

Тъй катоСпирулина  се смята за храна,  остава открит въпросът за това дали Спирулина в сушито има антиоксидантни ползи за здравето.

Антиоксидантите могат да помогнат на спортистите да се възстановят от предизвикана от физическо оксидативен стрес, който допринася за мускулната умора ,това са фенолни съединения, фикоцианините, токофероли и бета-каротин.

Продължаващите проучвания за Спирулина

Медицинските изследвания продължават, за да се определи ефекта върху вирусни инфекции, подуване, зарастване на рани и имунната система като цяло.

Безопасна ли е Спирулина?

Лекарите смятат, че Спирулина  е безопасна като цяло, особено в светлината на своята дълга история като храна. Но Спирулината може да бъде замърсена с токсични метали, вредни бактерии и микроцистини – токсини, произвеждани от някои водорасли -ако тя се отглежда в опасни условия. Замърсена Спирулина може да доведе до увреждане на черния дроб, гадене, повръщане, жажда, слабост, сърцебиене, шок и дори смърт. Замърсена Спирулина може да бъде особено опасна за децата.

Хората с някои автоимунни заболявания, трябва да избягват Спирулина. Тъй като тя подобрява имунната система, може да влоши симптоми на множествена склероза (MS), лупус (системен лупус еритематозус, SLE), ревматоиден артрит и други състояния, свързани с свръхактивен имунната система. По същата причина, Спирулина може да отслаби действието на имуносупресори, които често се предписват за лечение на автоимунни заболявания и предотвратяване на отхвърлянето от организма трансплантации на органи. Спирулина може също да взаимодейства с лекарства, които бавно съсирват  кръвта, включително разредители на кръвта като варфарин, както и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС.

Жените, които са бременни или кърмят, трябва да избягват спирулина тъй като няма проучвания за безопасност в тази група. Хората, които имат генетично заболяване фенилкетонурия трябва също да избягват Спирулина, тъй като това може да влоши състоянието им. Тъй като няма достатъчно проучвания за безопасни дози Спирулина, най-добре е да се консултирате с лекар и следвайте инструкциите на всички добавки, за да се избегнат опасни дози.

Summary
Article Name
Спирулина – що е то?
Description
Днес популярните лайфстайл личности подкрепят Спирулинa като мощна "суперхрана", "чудо от морето."
Author
Спирулина – що е то?