По-сладко и по-полезно от захарта?

steviq

Стевия е подсладител и заместител на захарта, извлечена от листата на растения стевия Rebaudiana.

Активните съединения от стевия са стевиол гликозиди (главно стевиозид и ребаудиозид), които имат до 150 пъти по-сладък от захарта вкус, повлияват на кръвната захар, което прави стевия привлекателен за хората във въглехидратни контролирани диети. Вкусът на  Стевия  има по-голяма продължителност от тази на захарта.

В Япония, например, стевия е широко използвана от десетилетия като подсладител. В някои други страни, здравните проблеми и политически спорове доведоха до различни ограничения или направо забрана. Европейският съюз одобри стевия като добавка едва през 2011 г.

Стевия  е може би най- уникален сред хранителните съставки, защото няма калории. За разлика от други заместители на захарта, стевия се извлича от растение.

Най-ценния вид, Stevia Rebaudiana (Bertoni), расте в Парагвай и Бразилия, където хората са използвали листа от стевия за подслаждане на храни в продължение на стотици години. В традиционната медицина в тези региони, стевия също така служи като средство за лечение на изгаряния, колики, стомашни проблеми, а понякога и като контрацептив.

Днес, стевия е заместител на захарта.

Как действа стевия?

Стевия няма никакви калории и  е 150 пъти по-сладка от захарта в същата концентрация. Други изследвания показват, че стевия може да има допълнителни ползи за здравето.

“ Изследвания доказват свойствата на стевия при хипертония“, казва Катрин Улбрихт, старши фармацевт в General Hospital в Бостън, Масачузетс и съосновател на Natural Standard научноизследователско сътрудничество, която разглежда доказателствата за билки и хранителни добавки. Улбрихт поставя стевия а „клас B за ефикасност“ по отношение на понижаването на кръвното налягане. Други изследвания показват, че стевия може да се използва от  хората с диабет тип 2.

Некалоричния източник на сладост е очевидно добър избор при диета на  теория. Но няколко проучвания показват, че замяната на захарта с изкуствена или нискокалорични подсладители не може в крайна сметка да доведе до загуба на тегло в реалния живот.

Но има също и доказателства, че стевията не прави нищо, за да промени хранителните навици или наруши  метаболизма в краткосрочен план.

Проучвания установяват също, че хората не преяждат след консумация на храна направена със стевия вместо захар. Тяхната кръвна захар е по-ниска след ядене, приготвено със стевия, отколкото след консумация на храна със захар и консумиране на храна с стевия е довело до по-ниски нива на инсулина, отколкото яденето на захароза и аспартам.

Безопасна ли е стевия?

Въпросът дали стевия е безопасно да се консумира до голяма степен зависи от това, колко се консумира и в какво се съдържа, с какво може да взаимодейства стевия.

Тя също  взаимодейства с противогъбични средства, противовъзпалителни средства, антимикробни, противоракови лекарства, противовирусни, потискащи апетита, блокери на калциевите канали, понижаващи холестерола лекарства, лекарства, които увеличават уриниране, плодородие агенти и други лекарства.

Винаги бъдете внимателни с добавките, не прекалявайте и се консултирайте с лекар ако имате някакви проблеми!

захар към стевия

Гранулирана захар Стевия изсушени листа Стевия екстракт
1 чаена лъжица 1/8 чаена лъжица на върха на лъжицата
1 супена лъжица 3/8 чаена лъжица ½ щипка
¼ чаша 1 ½ чаена лъжица Щипка
½ чаша 1 чаена лъцижа 1/8 чаена лъжица
1 чаша 2 чаени лъжици ¼ чаена лъжица
1.7 кг 0.201 кг 0.008 кг
4.5 кг 0.537 кг 0.022 кг

 

Summary
Article Name
По-сладко и по-полезно от захарта?
Description
Стевия е може би най- уникален сред хранителните съставки, защото няма калории. За разлика от други заместители на захарта, стевия се извлича от растение.
Author
По-сладко и по-полезно от захарта?