Защо медът е нужен в спорта

Меда в спорта

Правилното хранене и заниманията със спорт са взаимосвързани. Натоварването, което се получава върху организма на спортиста при интензивни тренировки е колосално. Задействат се много групи мускули, изразходва се ресурс от хранителни вещества и енергия. Необходимото попълване може да получим благодарение на храненето, затова то трябва да бъде правилно и балансирано.

Съвременните спортисти активно се грижат за своето тяло, което при голямо натоварване, без задължителната поддръжка, се износва. Най-добрата грижа за тялото, освен определените физически упражнения, е здравословното. То трябва да осигурява максимално количество от необходимите вещества. На първо място става въпрос за калории. За мъжете дневната норма представлява 2000 ккал., а за жените – 1500 ккал. Тази доза се променя в зависимост от вида на физическите натоварвания и необходимото количество енергия, което зависи от вида спорт. В съвременните условия най-много се ценят натуралните, качествени продукти, без забранени и вредни вещества. Към този вид храна отнасяме меда. Много от продуктите с мед, включително и NIKONI „Мед с тахан“, решават проблемите с основните елементи в организма.

Основа за състава на меда са въглехидратите. Те представляват 95% от сухото вещество на меда. В състава на меда влизат още глюкозата, фруктозата и захарозата, осигурявайки неговата висока енергийна ценност – 1 кг мед съдържа средно 3,15 ккал.

В меда се съдържат също белтъчини, азотни вещества.

Ферментите на амилазата, оксидоредуктазата и други, в състава на този продукт, представляват голяма част от азотните вещества.

Медът е богат на аминокиселини, пролином, тирозином, фенилаланин, глутамин и аспарагинова киселина.

Витаминният комплекс на меда съдържа витамини от група В, витамини Е, К, аскорбинова киселина и каротин.

В микроелементният състав е включен фосфор, желязо, магнезий, калций, хлор, мед, сяра, други микроелементи и минерали.

Медът е особено полезен със способността си да ускорява адаптивните процеси в организма. При спортистите се намалява времето за адаптация към тежките физически натоварвания.

Действието на меда се свързва и с повишената способност на тъканите да рециклират кислород, с повишаване нивото на хемоглобина при интензивен тренировъчен режим.

Външно свойство на меда е неговото антивъзпалително действие.
Човешкият организъм може да се трансформира, да приема желаната форма без вреда за себе си от това, като за целта трябва да си осигури изброените елементи. Пчелните продукти на NIKONI могат да се справят без проблеми с тази задача.

Summary
Article Name
Защо медът е нужен в спорта
Description
В съвременните условия най-много се ценят натуралните, качествени продукти, без забранени и вредни вещества. Към този вид храна отнасяме меда.
Author
Защо медът е нужен в спорта